Phishing - pas på du ikke bliver fanget på nettet

Phishing (da: fiskning), er et begreb, der dækker over forsøg på at franarre dig følsomme oplysninger. Det kan f.eks. dreje sig om dine brugernavne, adgangskoder, kreditkortinformationer og lignende.

Ofte foregår phishing ved at du modtager en mail, der f.eks. ser ud til at komme fra din bank. I mailen befinder sig så et link til en falsk webside. De falske websider kan tit se meget ægte ud, med logoet fra den rigtige hjemmeside osv. Du bliver så f.eks. bedt om at bekræfte dine bankkonto- eller kreditkortoplysninger. På den måde kan andre opsnappe dine personlige oplysninger og udnytte dem. I nogle tilfælde kan et enkelt klik på et link i en skadelig e-mail desuden inficere din pc med skadelig kode, eller åbne en "bagdør" til din pc.

Du bør opfatte enhver e-mail, der indeholder et tilbud, der er for godt til at være sandt, som samtidig har et link du skal klikke på, eller et attachment, som en phishing mail. Det samme gælder e-mails, der indeholder trusler om, at du vil miste vitale data, hvis du ikke straks foretager dig noget.

Phishing er desværre en trussel, der ser ud til at brede sig mere og mere. Den bedste forholdsregel mod phishing er, at du aldrig klikker på mistænkelige links eller oplyser om dine konto- eller kreditkortoplysninger. Husk på, at bankerne aldrig vil sende dig e-mails, hvor de beder dig om sådanne informationer. Ligesom Nets aldrig ville bede dig om oplysninger om dit NemID-nøglekort.

Fupmails kan ofte gennemskues på linkets internet-adresse. Den reelle adresse (URL) kan være helt anderledes end den, som afsenderen ønsker, at du skal tro. Hvis du holder cursoren over et link, vil du kunne se den sande destination, som vist på billedet herover. Hvis de to adresser er forskellige, bør du altså være mistænksom.
SÅDAN KOMMER DU I GANG
SÅDAN FÅR DU ADGANG TIL FÅ STYR PÅ SIKKERHEDEN I WINDOWS 10 OG ALLE VORES ANDRE GUIDES

Vi har et introduktionstilbud til dig:

Fuld adgang til alt fra Libris

Kr. 49,- per måned

TILMELD
Libris Media ApS
c/o CPH Office
H.C. Ørsteds Vej 50c, 1.
1879 Frederiksberg C
Email: support@juusu.com
Tlf.: 3264 1230
Vores telefoner besvares:
mandag til fredag mellem 10 og 12.

Cvr: 13394482
Bank: Reg.nr. 4784 kontonr. 0016940461

Ubegrænset adgang til viden om dit digitale liv

Juusu er en online tjeneste der giver dig et sjovere og nemmere digital hverdag - og arbejdsliv. Her får du ubegrænset adgang til guides fra Danmarks dygtigste forfattere og redaktører fra Libris. Disse guides har solgt mere end 9 millioner eksemplarer i Danmark siden 1994.

Du får adgang til Juusu med dine favorit gadgets; PC, Mac, iPhone, iPad, Android Tablet, Android Phone, Windows Phone eller Microsoft Surface.