Lille dybdeskarphed med studieblitz

I et fotostudie, eller atelier, vil alting typisk være i fokus (dit hovedmotiv, baggrunden … ja, det hele), for selv med din studieblitz sat på det laveste blus er du formentlig nødt til at bruge en blændeværdi mellem f/8 og f/11, hvilket også er helt fint til langt de fleste portrætter. Men hvad nu, hvis du har opbygget en kulisse, hængt et malerisk bagtæppe op eller vil bruge en rustik baggrund, som du gerne vil have sløret og ude af fokus? Du kan ikke ændre din blænde til f/2,8 eller f/4, for så bliver billedet overeksponeret. Men hvordan skaber du så en blød, sløret baggrund i dit studie? Det gør du ved at bruge et filter, man normalt bruger udendørs til billeder af vandfald og rislende vandløb – et såkaldt neutralt gråfilter. Filteret er fuldstændigt gennemsigtigt, men ret mørkt, og har den egenskab, at alt, hvad dit objektiv ser, bliver meget mørkere. Så mørkt, at du – for at opnå den rette eksponering – faktisk er nødt til at sætte blændeværdien ned til f/4 eller f/2,8 (udspekuleret, ikke?). Du skal bruge et 2- eller 4-trins filter, der blandt andet fås i mærkerne B+W, Hoya og Tiffen (se billedet herover). Husk at bestille et filter, der passer til netop dit objektiv, skru det fast på enden af objektivet, og du er klar til at fotografere med en helt åben blænde på for eksempel f/2,8 eller f/4.
SÅDAN KOMMER DU I GANG
SÅDAN FÅR DU ADGANG TIL BOGEN OM DIGITAL FOTOGRAFERING, BIND 4 OG ALLE VORES ANDRE GUIDES

Vi har et introduktionstilbud til dig:

Fuld adgang til alt fra Libris

Kr. 49,- per måned

TILMELD
Libris Media ApS
c/o CPH Office
H.C. Ørsteds Vej 50c, 1.
1879 Frederiksberg C
Email: support@juusu.com
Tlf.: 3264 1230
Vores telefoner besvares:
mandag til fredag mellem 10 og 12.

Cvr: 13394482
Bank: Reg.nr. 4784 kontonr. 0016940461

Ubegrænset adgang til viden om dit digitale liv

Juusu er en online tjeneste der giver dig et sjovere og nemmere digital hverdag - og arbejdsliv. Her får du ubegrænset adgang til guides fra Danmarks dygtigste forfattere og redaktører fra Libris. Disse guides har solgt mere end 9 millioner eksemplarer i Danmark siden 1994.

Du får adgang til Juusu med dine favorit gadgets; PC, Mac, iPhone, iPad, Android Tablet, Android Phone, Windows Phone eller Microsoft Surface.